Tweede trouwdag - Reisverslag uit Belo Horizonte, Brazilië van Jens Akker - WaarBenJij.nu Tweede trouwdag - Reisverslag uit Belo Horizonte, Brazilië van Jens Akker - WaarBenJij.nu

Tweede trouwdag

Blijf op de hoogte en volg Jens

17 Juni 2007 | Brazilië, Belo Horizonte

Veel mensen zouden hun trouwdag nog wel een keer willen vieren. Janno en Talitha hebben dat vandaag gedaan. Een trouwdag zoals je die in films ziet! Op het grondgebied van een mooie fazenda (boerderij), hebben Janno en Talitha in de tuin een tweede huwelijksplechtigheid beleeft. Talitha had van te voren op afstand het nodige geregeld voor dit feest, maar de dames die de daadwerkelijke voorbereidingen voor dit feest hadden verzorgd, hadden in hun enthausiasme nog meer uitgepakt, zodat Janno en Talitha van de ene in de andere verbazing vielen.
´s Ochtends om half tien zouden we vetrekken naar de fazenda. Er had zich al een behoorlijke groep mensen verzameld voor ons huis, die allemaal mee wilden naar het feest. Sommigen hadden er al een trip van 4 uur op zitten. Iedereen werd verdeeld over de beschikbare auto´s. Er werd er nog een extra opgehaald, zodat we allemaal in een soort van trouwstoet door de stad richting fazenda konden vertrekken. In de stad ging het goed. We kwamen nog wat loslopende koeien tegen op de middenberm (misschien op zoek naar de BBQ). Aan de rand van de stad reden we door wat mindere buurten. (Deed me weer denken aan onze tijd in Bethlehem.) Net buiten de ´bebouwde kom´ ging de weg over in een onverhard pad, waar de auto´s gigantische stofwolken opwierpen. De eerste auto had geen last, maar de volgende auto´s moesten de ruitenwissers gebruiken om nog een beetje te kunnen zien. Onze auto heeft ergens de grond geraakt en op een ander moment heeft mijn hoofd het dak van de auto geraakt. Na tien minuten autocross, kwamen we op het terrein van de fazenda. Een mooie oude boerderij met een nieuw gedeelte tussen verschillende sportvelden en een zwembad. Naast het boerenbedrijf, werd de accomodatie ook verhuurd aan groepen.
In de boederij mochten we ons omkleden in de trouwkleren dan wel de nette kleding. Een moment waar ik tegen op zag en wat we zo ver mogelijk hebben uitgesteld vanwege de hitte (in de Braziliaanse winter). Pak aan en op naar de tuin waar op Amerikaanse wijze een trouwopstelling in de open lucht was ingericht. Gelukkig was er voor het bruidspaar en voor de ouders en voor opa en oma een partytent opgezet, zodat we in de schaduw konden zitten. Br. Antonio leidde de ceremonie. Elma zong met een band enkele liederen met ons. Weer werden de beide ouderparen gevraagd iets te zeggen en mee te bidden om een zegen voor het bruidspaar. Een happening waar de nodige traantjes werden weggepinkt. Janno starte zijn trouwbelofte in het Portugees, wat grote indruk achter liet.
Na afloop van de plechtigheid was er ruimte voor feliciteren en onderling contact. Vitor met zijn ouders waren gisteravond al aangekomen en hadden gisteravond ook al met ons gegeten in de stad. Fijn om nog even verder te kletsen. Ook fijn dat Vitor al zo goed Nederlands heeft geleerd, dat hij als tolk tussen zijn Braziliaanse en Nederlandse ouders kon fungeren. Dan blijkt de taalbariere toch vervelend. (Niet voor opa en oma, die hebben het Gronings met succes tot wereldtaal verheven.:-))
In de loop van de middag werd het tijd voor zwemmen. Zelfs oma kon de verleiding niet weerstaan en heeft lekker gezwommen in het buitenbad. Anderen waren bezig met voetbal, volleybal of een Braziliaanse vorm van badminton, waarbij je handen als rackets fungeren. In het begin van de avond, toen de meeste gasten al waren vertrokken, was het tijd voor de Braziliaanse variant van onze erwtensoep (het is hier tenslotte winter). Ook werd de dansvloer in gebruik genomen en werd er gedanst op muziek die ik eerder in Oostenrijk had verwacht. Maakt niet uit, het was in ieder geval heel gezellig. Toen Vitor en zijn ouders weer weg gingen, werden er eerst nog de nodige geschenken afgegeven. Niet alleen voor het bruidspaar, maar ook voor de aanwezige familie van het bruidspaar! (Vitor bedankt en ook je ouders.)
Na een nachtelijke safari-rit door de landerijen en de buitenwijken, kwamen wij voldaan en moe van deze indrukwekkende dag weer terug op ons honk hier in Belo Horizonte. Morgen om tien uur begint de kerkdienst waar we veel van de gasten die we vanmiddag zagen weer zullen ontmoeten. Vitor en zijn ouders zien we eind juli weer, wanneer zij voor een paar dagen Nederland zullen aandoen. Een klein feestje in Hoogeveen is dan op zijn plaats.
Ik heb ruimte voor maximaal tien foto´s, dus eerder geplaatste foto´s zullen weer worden verwijderd voor meer recentere. Dat geld ook voor de foto van David (bedankt Jasper en Debbie voor de update). Ik wil Jefta langs deze weg uitnodigen een kleine reactie te plaatsen op ons weblog (Bij voorbaat dank). Het ga jullie goed. Succes met de herstelwerkzaamheden in Hoogeveen.

Groet,
Jens

• 17 Juni 2007 - 05:26

Sybe En Joke:

Prachtig om bij de mensen die belangrijk voor je zijn nog een keer je jawoord uit te spreken aan elkaar.

Godszegen over de verdere vakantie gewenst.

• 17 Juni 2007 - 05:28

Debbie:

En nu zit ik echt te sniffen... :) Ik heb net het verhaal van Jan en Ta gelezen en kon het amper droog houden, maar dit was de druppel :). Wat ontzettend mooie foto's, kunnen we toch een beetje mee genieten. En dat Gronings tot wereldtaal verheven is, hahahaha, prachtig! We zagen het al helemaal voor ons.

Een hele fijne dienst toegewenst en tot de volgende keer. Wij gaan lekker ontbijten...

X van ons

• 17 Juni 2007 - 07:08

Elnatan De Vos:

ik von het mooie foto.s en ik hoop jullie gouw weer te zien

• 17 Juni 2007 - 07:24

Melody & Eelco:

heeee
    wat fantastisch om jullie verhalen en foto te bekijken! ik wil zo graag daar nu ook zijn! jammer dat ik dit allemaal mis ik kan niet wachtten tot jullie terug zijn ben erg nieuwschierig naar de foto;s en video beelden! genieten opa en oma nog een beetje :)?
    Ik ben nu op stage maar ga daarna naar hoogeveen want moet ook nog bij toscana werken vanavond ( veel te gek ben nu al moe hahaha ) maar als ik jefta zie straks zou ik hem even achter de pc plaatsen! voor een reactie haha!

ik mail jullie nog!
    hou van jullie knuffel Melody & eelco

• 17 Juni 2007 - 07:30

Fanneke:

Wauw,

Helemaal fantastisch! Ik wil de andere verhalen ook nog graag lezen, maar dat doe ik vanmiddag denk ik even. Ik lees dat de strekking van het verhaal in elk geval: "Groningen boven alles" is en dat is altijd mooi ;) hahaha
    Ik zie ze al helemaal zitten hihi
    Fijn dat jullie het naar je zin hebben. Nogmaals gefeliciteerd en geniet ervan!

Liefs Fanneke

PS: Wat hebben jullie een prachtige kleinzoon! Die foto is echt schitterend.

• 17 Juni 2007 - 07:47

Jefta:

hey pa en ma,ik lees altijd ff de berichten.echt vet mooi lijkt me!alles is hier ook goed,ik heb de storm van hgv overleefd;).veel werken.wou ook wel lekker daar in de zon zijn en dingen zien.het word tijd voor mun volgende wereldreis :). heel veel liefs van mij
    JEFTA

• 17 Juni 2007 - 17:59

Debbie:

X van ons

• 17 Juni 2007 - 19:20

Elja:

Hey Jens en Sjanie,
    Wat hebben jullie een prachtige vakantie. Volgens mij is het echt genieten daar.
    Ik lees met plezier jullie verhalen en zou willen dat ik daar ook was.
    Hoe gaat het met opa en oma? Houden ze het nog vol. Op de foto in de bus zag ik ze met behoorlijke blosjes op de wangen.
    Het is toch wel heel mooi voor ze om dit allemaal mee te maken.
    Heb ook nog even de filmpjes bekeken van Janno en Talitha. Wat is het toch een mooi stel!
    Je hebt ondertussen gehoord van de windhoos die over Hoogeveen is getrokken.
    Die heeft een flinke ravage aangericht.
    foto's kun je zien op www.brandweerhoogeveen.nl kopje regionieuws. Maar ach daar zit je waarschijnlijk helemaal niet op te wachten. Ik wens jullie maar weer een hele goeie tijd verder. Ben ook erg benieuwd naar jullie verhalen en foto's.
    En wat is die David gegroeid zeg. Leuke foto!

groetjes Elja en natuurlijk ook van Jan